pictures
Uitzichtloosheid in CaÔro
to the pictures / naar de fotos
tekst Rob Ruggenberg
sterretje In de armste wijken van CaÔro bivakkeren twintigduizend Soedenezen, vooral gezinnen met kinderen. Zij wonen daar in een volstrekt uitzichtloze situatie, velen al meer dan acht jaar. Onder hen veel vluchtelingen uit Darfur, de provincie in Soedan waar VN-bestuurder Jan Pronk en een kleine VN-vredesmacht nu het geweld in toom proberen te houden. Egypte wil de Soedanezen kwijt, wat al enkele malen tot grootscheepse rellen in Cairo heeft geleid, met tientallen doden.
Fotograaf Piet den Blanken (Breda, 1951) verbleef enkele weken tussen de Soedanezen, die onderdak hebben gevonden in armzalige hoogbouwwijken. Ze wonen in kale kamers zonder meubilair of enig comfort. Ze leven van liefdadigheid en van giften die familieleden sturen die al wel zijn geslaagd in hun migratie-pogingen naar rijkere landen.
Al deze Soedanezen dromen van een toekomst in een westers land, maar Europa zit op slot en alleen de VS, Canada en AustraliŽ nemen nog mondjesmaat vluchtelingen op. Omdat Egypte alle Soedanezen zonder papieren zonder pardon het land uitzet, staan er in Cairo dagelijks rijen wanhopigen voor het kantoor van de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR.
VN-ambtenaren onderzoeken hun vluchtmotieven en geven aan 'echte' vluchtelingen een registratiepapier, waarmee zij een jaar lang veilig zijn voor de Egyptische politie.
Omdat ze niet mogen werken houden de Soedanezen het hoofd boven water door buiten de stad tussen de puinhopen van gesloopte fabrieken naar oude spijkers en andere ijzerwaren te zoeken. Ze verkopen eten, naaien kleding en handelen in prullaria.
Op zondagen zitten zowel de katholieke- als de protestantse kerken bomvol. Het is hier dat hun geloof in een betere toekomst levend wordt gehouden.