naar de fotos / to the pictures

Chronisch nierfalen in Chinandega, Nicaragua.
to the pictures / naar de fotos

sterretje   Een raadselachtige epidemie bedreigt de werkers op de suikerrietplantages in Midden-Amerika. Aan de Pacifische kust van Centraal-Amerika komt nierfalen onverklaarbaar vaak voor onder jonge mannen.

        In Chichigalpa, Nicaragua, hebben mannen tussen de 20 en 40 jaar 35 keer vaker onherstelbare nierschade dan in de Verenigde Staten. Werknemers van suikerrietplantages hebben de ziekte bovengemiddeld vaak en van die werknemers zijn het de suikerrietkappers waaronder nierfalen extreem vaak voorkomt.

        Chronisch nierfalen houdt in dat de nieren niet meer voldoende werken en er geen uitzicht op herstel is. De oorzaak is vooralsnog onduidelijk. Een combinatie van ernstige uitdroging door het werk bij temperaturen tot 45 graden en blootstelling aan chemicalien die op de plantages worden gebruikt lijkt het meest waarschijnlijk.

        Op veel plantages werd tot 20 jaar geleden katoen verbouwd, bij de katoenteelt werden enorme hoeveelheden chemicalien gebruikt die samen met de gebruikte chemicalien van de huidige suikerrietplantages in het grondwater terechtkomen.       


Klik hier voor de foto's.
Click here for the pictures.


Home