pictures

aardappel-chipsfabriek Malvinas Ltda.
to the pictures / naar de fotos

Buenos Aires, cooperatieve bedrijven ontstaan uit bedrijfsbezettingen.

sterretje Ongeveer een uur ten noorden van Buenos Aires bevindt zich deze aardappelchips fabriek, Malvinas Ltda. De co÷peratie is vier jaar geleden opgericht en kent inmiddels negen leden. Op dit moment zijn er twintig aspirant leden die hopen binnen niet afzienbare tijd lid te worden.
Zij moeten eerst echter een proeftijd van zes maanden doorkomen voordat de andere leden beslissen of ze volwaardig lid mogen worden. Het belangrijkste product van Malvinas is chips. Het gekke is echter dat de co÷peratie juist op dit product geld verliest. De productie van pinda's, cheetos en zogenaamde 'palitos' (= Argentijns zoutje) is veel winstgevender. Toch blijf chips het belangrijkste product. De chips van Malvinas staat in ArgentiniŰ goed bekend en vanwege deze naamsbekendheid blijft de productie van chips belangrijk voor de co÷peratie.
Malvinas beleeft roerige tijden. Ze is een goed voorbeeld van de juridische strijd die de co÷peraties in ArgentiniŰ moeten leveren, terwijl ze aan de andere kant ook een goed winstgevend product moeten neerzetten. De co÷peratie is al meerdere keren verhuisd en er is bijvoorbeeld een conflict over het machinepark.
Desondanks zijn de leden positief over de toekomst. Ze laten zich niet uit het veld slaan. De hoop is gevestigd op een deal de ze binnenkort verwachten te sluiten. Ze hopen dat met het sluiten van deze deal hun financiŰle problemen tot het verleden behoren.

Index Overzicht