pictures

Imprenta Campichuela
to the pictures / naar de fotos

Buenos Aires, cooperatieve bedrijven ontstaan uit bedrijfsbezettingen.

sterretje Deze drukkerij was al jaren voor de crisis een co÷peratie. Gevestigd in een van de middenklasse wijken in Buenos Aires, namen de arbeiders in november 1992 de drukkerij over. Officieel is de naam La Cooperativa de Trabjao Obrera Grafica Campichuelo Limitada, maar in het kort staat de co÷peratie bekend als Campichuelo.
In de jaren negentig was president Menem aan het bewind in ArgentiniŰ. Velen zien hem als de veroorzaker van de crisis. Niet alleen hield hij vast aan de koppeling van de peso aan de dollar, ook wilde hij alle staatsbedrijven privatiseren. Zo ook de staatsdrukkerijen. De arbeiders en vakbonden pikten dit echter niet en er werd een overeenkomst gesloten waarbij de arbeiders de machines kregen en de ruimte mochten huren van de staat.
Dit werkt goed voor Campichuelo. De drukkerij is gespecialiseerd in het printen van juridische documenten en haar grootste cliŰnt is de staat. Ze hebben net nieuwe machines aangeschaft en de oude machines staan tentoongesteld in een klein museum dat de co÷peratie runt. Ook geven ze rondleidingen aan studenten die ge´nteresseerd zijn in co÷peraties.
Er is veel discussie gaande in de drukkerij over hoe nu verder. Ze doen het goed en verdienen geld, maar willen voorkomen dat ze onderdeel worden van de bourgeoisie. Bovendien gaan er stemmen op om nieuwe cliŰnten te zoeken en niet meer afhankelijk te zijn van de staat. Als het ware willen ze het risico spreiden.


Index Overzicht