pictures

hondebottenfabriek Huesitis de Wilde.
to the pictures / naar de fotos

Buenos Aires, cooperatieve bedrijven ontstaan uit bedrijfsbezettingen.

sterretje Deze fabriek gewijd aan hondenartikelen werd niet getroffen door de crisis, maar het noodlot sloeg in 2006 wel toe. De eigenaren hadden een crisis gecreŰerd waarbij werknemers en leveranciers niet meer betaald werden. In december 2006 vroegen de eigenaren het faillissement aan en verdwenen met de noorderzon. De werknemers achterlatend zonder baan en zonder geld.
Ge´nspireerd door de bedrijfsbezettingen ten tijde van de crisis, besloten enkele van de arbeiders de fabriek zelf voort te zetten. Helaas dacht een andere groep oud werknemers hier anders over. Kerst 2006 plunderden zij de fabriek en brachten vernielingen aan.Toen de arbeiders die de fabriek wilden overnemen de fabriek in vernielde en geplunderde staat terugvonden, was dit een enorme tegenslag. Ze moesten nu eerst de fabriek opnieuw opbouwen voor ze konden gaan produceren.
Een ander probleem waar de co÷peratie mee te maken kreeg was dat met de oude eigenaars ook de verkoopcontacten waren gevlogen. De leden van de co÷peratie wisten hoe ze de producten moesten maken, maar aan verkoop hadden ze nog nooit gedaan. Al helemaal niet op de internationale markt.
Het is nog steeds moeilijk en de co÷peratie kan maar net haar hoofd boven water houden. Aan de andere kant voor een coop die pas in 2006 is gestart en zoveel tegenslag heeft gekend, doet Huesitos de Wilde het helemaal niet slecht. In ieder geval zijn 29 mensen weer aan het werk en misschien nog wel belangrijker, ze hebben er plezier in.


Index Overzicht