pictures

balonnenfabriek Global.
to the pictures / naar de fotos

Buenos Aires, cooperatieve bedrijven ontstaan uit bedrijfsbezettingen.

sterretje De arbeiders van deze ballonenfabriek hebben een lange weg af moeten leggen. Net als veel anderen stonden ze in 2001 ineens voor een dichte poort. Maandenlang hadden de werknemers geen salaris ontvangen en nu was de fabriek gesloten en stonden ze op straat.
Dankzij een achtervolging die hen door een groot deel van ArgentiniŽ voerde, vonden ze de machines en ballonvormen terug. Wekenlang kampeerden ze bij de opslagplaats om er voor te zorgen dat de eigenaar niet weer met de spullen aan de haal ging. Ondertussen voerden ze een juridische strijd.
De eigenaar wilde zich failliet laten verklaren om op die manier geld op te strijken voor het openen van een nieuwe fabriek met jonger personeel. Toen hij zag dat dit niet ging lukken, stak hij de fabriek in brand, hopende dat de verzekering hem zou uitbetalen. Ook deze truc werkte niet.
Inmiddels waren de machines en vormen terug in de fabriek, maar probleem was wel dat de brand de gasleidingen had aangetast. Deze waren nodig om de ovens van gas te voorzien voor het drogen van de ballonen. Er werd democratisch besloten dat een kleine lening nodig was voor nieuwe gasleidingen.
Inmiddels is Global een van de succesvolste coops in Buenos Aires. De juridische strijd is nog niet ten einde voor de arbeiders, maar de toekomst ziet er rooskleurig uit. Het ledenaantal van de coop neemt toe en omdat bijna alles nog met de hand gedaan wordt, zijn de kapitaalkosten relatief laag. Daarbij komt ook dat de vraag naar ballonen en met name de ballonen in de vorm van konijnen, harten en andere vormen blijft toenemen.


Index Overzicht