pictures

glasfabriek Cristal Avellaneda.
to the pictures / naar de fotos

Buenos Aires, cooperatieve bedrijven ontstaan uit bedrijfsbezettingen.

sterretje Meer dan zestig jaar verschafte deze glasfabriek de inwoners van de wijk Avellaneda in Buenos Aires werk. Jarenlang rolde hier het glaswerk van het bekende merk Durax van de band. In 2001 sloot de fabriek echter haar deuren. Net als vele andere fabrieksarbeiders konden de werknemers het niet aanzien dat 'hun' fabriek niet gebruikt werd. Dat de fabriekshallen verpauperden en de machines niet draaiden. Dit alles terwijl zij zonder werk zaten.
Ook de eigenaar van deze fabriek, die in de volksmond bekend staat als Cristalux, had zijn personeel al maanden niet betaald. De arbeiders bedachten dat de waarde van het machinepark overeenkwam met wat zij nog betaald moesten worden en bezetten de fabriek.
De gevormde coŲperatie bezorgde niet alleen zestig leden werk, maar er werden ook zestig mensen ingehuurd om de fabriek op te knappen. Zo was het dak totaal vervallen en liepen de machines gevaar bij hevige regenval. Een groot deel van het dak is inmiddels gerepareerd. Bovendien wist de coop een goede omzet te draaien.
De financiŽle problemen van Crystalux zijn helaas nog lang niet voorbij. Het onderhoud van een fabriek van deze omvang is een enorme kostenpost. Daarnaast moet Crystalux andere afzetmarkten proberen te vinden zodat het risico gespreid wordt. Ondanks deze problemen is de daadkracht van de arbeiders van Crystalux een inspiratie voor vele andere coops in ArgentiniŽ.

Index Overzicht