pictures

schoenenfabriek Cooperativa Unidos por el Calzado
to the pictures / naar de fotos

Buenos Aires, cooperatieve bedrijven ontstaan uit bedrijfsbezettingen.

sterretje Cooperativa Unidos por el Calzado, oftewel CUC, is een bijzondere co÷peratie. Vroeger werden hier gympen voor merken als Adidas en Converse gemaakt, maar tijdens de crisis werd de fabriek failliet verklaard en gesloten. De arbeiders namen de fabriek over en stonden toen voor de uitdaging een product neer te gaan zetten in een van de meest concurrentie gevoelige markten. Ze hadden de knowhow, ze hadden de machines, maar ze hadden geen merk.
De arbeiders gingen aan de slag. Ze kregen diverse orders binnen, maakten namaak All Stars en langzaam maar zeker ging het draaien. Desondanks bleven de financiŰle problemen als een donkere wolk boven de co÷peratie hangen.
Deze financiŰle problemen hadden een behoorlijke invloed op het moraal van de arbeiders. Bovendien was er binnen de co÷peratie een machtsstrijd gaande. Hoewel uiteraard democratisch geleid, waren er meerdere kandidaten die voorzitter van de co÷peratie wilden worden. Deze kandidaten hadden ieder een eigen aanhang en dit leidde tot twee verschillende kampen in de fabriek. Ook deze situatie ondermijnde het moraal. De co÷peratie gedachte was enige tijd zoek bij CUC, maar is inmiddels terug. Beide partijen hebben vrede gesloten en zien in dat de enige manier om een succes van de co÷peratie te maken samenwerken is. Er hebben zich meer verkopers bij de co÷peratie aangesloten en de hoop dat de CUC gymp een wereldwijd succes gaat worden is bij ieder lid aanwezig.


Index Overzicht