pictures

overhemdenfabriek Ceres.
to the pictures / naar de fotos

Buenos Aires, cooperatieve bedrijven ontstaan uit bedrijfsbezettingen.

sterretje Het teken voor onderdrukte arbeiders is altijd de textielindustrie en met name de naaiateliers geweest. Ceres geeft echter een heel ander beeld. Hier hebben de arbeiders het voor het zeggen. Jarenlang werden ze afgebeuld door hun werkgever zonder dat ze het gevoel hadden hier iets tegen te kunnen doen. Op een gegeven moment werden hun salarissen niet meer uitbetaald en ging het naaiatelier failliet. Iedereen stond op straat.
Jarenlang vochten ze om de machines op hun naam te krijgen. Net als vele andere arbeiders in ArgentiniŽ. De leden van de coŲperatie bereikten echter meer. Ze vochten niet alleen voor de machines maar ook voor het merk Ceres dat zij als hun product zagen. Het pand van het oude naaiatelier werd hun niet toegewezen, maar ze vonden al snel een ruimte.
Met de machines en het merk Ceres als hun kapitaal gingen ze aan de slag. Ze openden een kleine winkel en kregen een contract voor het maken van de overhemden van de buschauffeurs van een van de grootste busbedrijven in ArgentiniŽ.
Inmiddels breiden ze hun marktaandeel verder en verder uitgebreid. Veel arbeiders in Buenos Aires dragen overhemden gemaakt door Ceres. Ook is Ceres een samenwerkingsverband aangegaan met een NGO die Ceres overhemden exporteert naar de Verenigde Staten en Canada.


Index Overzicht