pictures

ijzergieterij 3 de Octubre.
to the pictures / naar de fotos

Buenos Aires, cooperatieve bedrijven ontstaan uit bedrijfsbezettingen.

sterretje Deze gietijzerfabriek bestaat uit tien leden. Zij smelten stukken ijzer. Op dit moment ontbreekt het de co÷peratie aan een kraan en ruimte, waardoor het gaat om kleine stukken ijzer van niet meer dan honderd kilo.
Dat er een groot gevoel van saamhorigheid is tussen de co÷peraties blijkt uit het verhaal van deze gietijzerfabriek. Toen een andere coop hoorde van het ruimteprobleem dat 3 de Octubre had, boden ze onmiddellijk aan om intrek te nemen in een deel van hun fabriek. Dit is dan ook gebeurt en zodoende kon 3 de Octubre voort blijven bestaan.
Deze co÷peratie heeft het erg moeilijk en kan het hoofd zonder hulp van buitenaf niet boven water houden. De vraag naar metaal is teruggelopen en met name de zomermaanden zijn zwaar. Een van de grote problemen voor de co÷peratie is dat ze vaak betaald krijgen met betaalcheques. Deze kunnen ingewisseld worden, maar in ArgentiniŰ moeten daar wel hele hoge commissies voor betaald worden. Hierdoor verliest de co÷peratie een aanzienlijk bedrag.
Hoe de toekomst er voor deze co÷peratie uitziet is onduidelijk. Dit zorgt soms wel voor spanningen binnen de co÷peratie. De leden proberen er echter alles aan te doen om te zorgen dat de co÷peratie kan blijven bestaan.


Index Overzicht