pictures

Wim Kuipers
"Eén grote klus"

to the pictures / naar de foto's

De Kleuters van 1957.


sterretje Wim Kuijpers woonde tot zijn 35ste thuis. Toen gingen zijn ouders naar het bejaardenhuis en Wim ging op vakantie. Hij vloog naar de Dominicaanse Republiek.

Hij werd er prompt verliefd, maar dat duurde maar even. Toen ontmoette hij, in het vakantieoord Puerto Plata, de mooie, vijftien jaar jongere receptioniste van zijn hotel. Viviana had al drie kinderen, maar daar gaf Wim niet om. Ze zijn hem nu net zo lief als het vierde kind, Wenny, dat zeven maanden na hun huwelijk werd geboren.

Dat huwelijk (“Mijn eerste en mijn laatste”) veranderde zijn leven danig. Niet alleen kreeg hij plotseling een vrouw en kinderen – maar tegelijk ook ander werk.

Wim is van origine timmerman. Jarenlang werkte hij voor aannemersbedrijven en, zoals gebruikelijk, kluste hij ’s avonds bij : “Hier een huisje, daar een huisje”. Van het geld ging hij altijd leuk uit. Het vrijgezelle leven was goed.

Toen hij met Viviana trouwde kreeg hij ruzie met de baas over een week extra verlof. Hij nam ontslag en begon samen met zijn maat als zelfstandig aannemer. Bij gebrek aan opdrachten begonnen de twee in Wijbosch maar de villa te bouwen waarin hij nu woont.

En daarna ging het allemaal vanzelf. Zo lijkt het althans – voor buitenstaanders.

“Ik droom er wel eens van om terug te gaan naar de Dominicaanse Republiek”, mijmert hij. “Die witte stranden, de zon. Weg van dat leven hier, dat achter geld aanjagen. Het zal wel een droom blijven - ik moet nou toch voor zes personen de kost verdienen. Mijn leven is één grote klus geworden.”