pictures

Riny Verhoeven
"Je moet veel geduld hebben"

to the pictures / naar de foto's

De Kleuters van 1957.


Riny Verhoeven oogt jeugdig, dat komt misschien omdat hij zoveel met jongeren optrekt. Hij is zijn leven lang al timmerman, en sinds een jaar of acht is hij daarbij ook ‘erkend leermeester’. Hij leidt jongeren op tot vakman. “Als ik mijn kennis over kan brengen op zo'n jongen, dan is dat heel leuk. Ik heb er nou een stuk of zeven gehad en er zat er maar eentje bij tegen wie ik heb moeten zeggen: dit vak is niks voor jou.”

Zoals veel andere jongens in deze groep geportretteerden is Riny in de bouw terecht gekomen. Jaren geleden had hij de kans om met een maat voor zichzelf te beginnen, in de meubelbranche. Hij heeft dat toen niet gedaan en daar heeft hij nog steeds spijt van. Dat betekent niet dat hij niet graag naar zijn werk gaat. Hij vindt de bouw prima – maar met een kanttekening. “Ik zit niet graag in de nieuwbouw, dat is haasten, jachten, het moet allemaal op tijd klaar. Je wordt er uitgeperst als een sinaasappel. Het liefst doe ik renovatie, bij mensen thuis, met persoonlijk contact. Ik kan goed met mensen omgaan.”

Helemaal gezond is hij niet. Zijn hobby als jeugdtrainer moest hij opgeven nadat hij “beide knieën naar de donder had gevoetbald”. In plaats daarvan kwamen hengelen, fietsen en biljarten. Twee jaar geleden stond hij te biljarten, toen hij aandrang voelde. Bij het plassen kwam er bloed mee. Er zat een tumor in zijn blaas, zo bleek. “Daar word je heel rustig van. In het ziekenhuis lag ik op een zaaltje alleen, en dan ga je ernstig nadenken.” Hij kijkt Corry aan, zijn vrouw, met wie hij nu alweer dertig jaar getrouwd is.

Na de operatie ging nog een en ander fout en toen zei de dokter: “Ga eens anders leven. Probeer eens niet altijd de beste te zijn, laat anderen die kar eens trekken.” Dat hielp voor een poosje, maar als hij eerlijk is moet Riny toegeven dat hij niet is veranderd. “Je doet het even rustig aan, maar al gauw zit je weer in je eigen leven.”