pictures

Broer Claassen
"Broer, omdat zijn oom sneuvelde"

to the pictures / naar de foto's

De Kleuters van 1957.


sterretje Ad Claassen heet alleen zo op zijn werk. Wijbosch en zijn hele familie noemen hem Broer Claassen. Zelfs Wil, zijn vrouw, zegt Broer tegen hem.

Dat kwam zo. Kort voordat Ad werd geboren, sneuvelde een oom in Indië. Die oom werd Broer genoemd en vervolgens begonnen Ads oudere zussen hun nieuwe broertje ook zo te noemen.

Broer is de enige van de hele kleuterklas die naar de hbs ging. Daar had hij het niet gemakkelijk. Hij wil het vriendelijk houden: “Laat ik het zo zeggen dat de lagere school in Wijbosch je niet klaarstoomde voor een hogere opleiding.” Kort gezegd komt het er op neer dat hij op de hbs met een achterstand kampte.

In het vierde leerjaar vond hij het welletjes en ging hij van school af. Hij ging naar de marine, als beroepsmilitair, seiner-telexist. “Ik wilde de wereld rondreizen, niet eeuwig in zo’n dorp blijven zitten.” Aan het eind van zijn drie maanden proeftijd kwam hij onverwacht in conflict met zijn superieuren, omdat hij niet naar de kapper wilde. In die tijd was lang haar in de mode. Broer zei ‘Stik maar met je marine’, en ging. Daar heeft hij nóg spijt van, bekent hij.

Zo kwam hij toch weer in het dorp terug. Hij ging bij de Campina werken, doorstond fusies en reorganisaties en werd hoofd salarisadministratie. Hij werkt er nu al 34 jaar en is compleet met het bedrijf vergroeid. Werknemers, en zeker de ouderen onder hen, kloppen met hun problemen liever bij hem aan, dan bij die jongelui die tegenwoordig de afdeling Personeel en Organisatie bemannen en die hun voorgeschiedenis niet kennen.

Maar ook buiten het bedrijf steekt Broer vaak een helpende hand toe. Elk jaar helpt hij tientallen mensen met hun belastingaangifte.

Hij voelt zich soms een sociaal werker, zegt hij. “Als je eenmaal het salaris van iemand weet, mag je van zo iemand kennelijk álles weten - meer dan mij lief is, soms.”