pictures

Benny van der Meebr
"Bliksem"

to the pictures / naar de foto's

De Kleuters van 1957.


sterretje Het was of de bliksem insloeg, vertelt Benny van der Mee. Het gebeurde in Wijbosch en daar verwacht je iemand als Mila niet onmiddellijk. Ze was er, met haar moeder, op vakantie en ze bezochten er een kennis. Benny zag haar één minuut en haar aanblik trof hem recht in het hart.

Benny had al een huwelijk achter de rug, dat een mislukking was geworden - maar dit keer wist hij het zeker.

Zo gauw hij kon nam hij vrij en vloog hij naar Manilla, de Filipijnen dus, want daar woonde Mila. Op zijn bedrijf – de Mars – hadden ze hem cassettebandjes meegegeven, om de taal te leren. Mila spreekt uitstekend Engels, veel beter dan Benny. Ze had voedseltechniek gestudeerd en ze had al een kind, maar ze woonde nog bij haar ouders.

Benny had veel gereisd in zijn leven (hij heeft zo ongeveer alle wedstrijden van Ajax en het Nederlands elftal bijgewoond), maar hij was niet voorbereid op de leefomstandigheden in de tropen. Toen hij aankwam in Manilla schrok hij. “Ik wilde eigenlijk meteen weer naar huis”, zegt hij. “Wat een puinhoop. Wat een chaos. Tralies in plaats van ruiten, en zúlke kakkerlakken.”

Van kakkerlakken weet Benny trouwens alles af. In het dagelijks leven is hij hygiëne service coördinator bij Mars. Dat zou je ongedierte-bestrijder kunnen noemen, maar Benny zegt dat dat niet mag. ”Als ik moet bestrijden ben ik al te laat. Mijn werk is juist te voorkomen dat ongedierte de fabriek binnenkomt.” Dus werkt hij met feromonen (lokstoffen) en lijmplaten om de kakkerlakken en andere beestjes die met de cocos en cacao meekomen, vroegtijdig in de kraag te vatten.

In Manilla liet Mila hem de kakkerlakken gauw vergeten. Hij is nu alweer een aantal jaren met haar getrouwd. Elk jaar gaan ze met zoontje Nikky op vakantie op de Filipijnen.

Thuis, in Schijndel, neemt Mila inmiddels rijles, want Benny krijg je niet meer achter het stuur van een auto. In 1978 knalde hij met een dronken kop met een auto tegen een boom. “Die boom had ook een kindje kunnen zijn. Ik heb daarna nooit meer gereden. Ik heb mijn rijbewijs laten verlopen - en ik heb de auto nog geen dag gemist.”