pictures

Toos van Gaalen
" Niks geleerd, kan alles"

to the pictures / naar de foto's

De Kleuters van 1957.


sterretje Op de huishoudschool kon Toos van Gaalen best goed leren, maar na een jaar viel haar moeder van de trap en zat het gezin thuis zonder verzorging. Toos was 14 en werd van school gehaald. De oudere zusters werkten al , “en ik kostte alleen maar geld, dus die keuze was snel gemaakt. Ik vond dat wel heel erg. Ik dacht: nou kan ik nooit meer wat leren.”

Het was een groot gezin en Toos leerde er stevig aanpakken. Ze kookte voor vader, moeder, vijf broers en vijf zussen, ze stopte hun sokken, ze deed hun was en ze hield het huis schoon. En toen haar moeder na een jaar weer op de been was, moest Toos uit werken. Ze wilde niet naar de sokkenfabriek, waar de anderen al sloofden. “Ik was bang dat ik daar gek zou worden. Je werd er per stuk betaald, daar ben ik geen type voor.”

Zo kwam ze terecht bij de Zusters van Liefde, in het klooster. Eerst bij de huishoudelijke dienst, toen in de keuken, later bij de receptie en daarna weer in de keuken. Nu al 37 jaar. “Ik heb niks geleerd en ik kan alles”, zegt ze.

Toos bleef vrijgezel en bleef gewoon thuis wonen. Ze peinsde er niet over om zelf ook non te worden. “Ons pap zei vaak: ‘Ga toch het klooster in. Daar ben je goed verzorgd.’ Maar ik heb in dat klooster genoeg gezien om dát niet te willen. En dan: ik hou best van mannen.”

Want zes jaar geleden kwam het er toch van. Ze ging samenwonen, met Berrie. Samen maakten ze plannen voor de toekomst . En toen was er dat bevolkingsonderzoek op borstkanker. Een week later een brief. Een spoed-operatie. Een paar weken later nog een operatie. En daarna bestralen. De toekomst is ineens heel onzeker geworden.