pictures

Geert van den Brand
" Op het water vind je harmonie "

to the pictures / naar de foto's

De Kleuters van 1957.


sterretje Het begon met hengelen – zo ongeveer de meest favoriete hobby onder de gefotografeerde Wijboschers.

Geert nam Annemiek, zijn vrouw, mee als hij ging vissen. Maar Annemiek zat graag droog, dus een bootje met een dakje was wel handig. Een wat groter bootje bleek nog prettiger. En daarna kwam er een weer grotere boot. En inmiddels ligt daar, aan de Andelse Maas, een joekel van een motorjacht afgemeerd. Vijftien meter lang, voorzien van alle mogelijke luxe.

Het is warm en gezellig in de kajuit. Geert zegt: “Varen verveelt nooit. Op het water vinden wij harmonie”.

Annemiek schenkt koffie in: “Wij hebben het er vaak over: permanent op de boot gaan wonen. Eigenlijk willen we hier nooit meer weg.”

Geert van den Brand komt uit een van de grootste families in het Wijbosch. Zijn moeder was, herinnert hij zich, zeventien keer zwanger. Dat resulteerde in twaalf bevallingen. “Ze was zo vitaal als wat.” Geert is de jongste.

Als we het lijstje broers en zussen nalopen, blijkt dat ze allemaal, Geert incluis, alleen ambachtsschool, lts of huishoudschool hebben gehad. “Er zit geen enkele slimmerik bij”, lacht Geert. “Het zijn allemaal hardwerkende mensen.”

Zelf leerde hij voor machinebankwerker, maar toen – hij was 15 – nam zijn broer hem mee naar de bouw. Daar leerde hij gaandeweg metselen en hij is in de bouw blijven hangen. Hij werkt er nu al dertig jaar, met steeds dezelfde collega's. “We kunnen elkaar niet missen.”

Toch zit-ie nou voor de helft in de wao. Versleten rugwervels en streptokokken die een hap uit zijn schoudergewricht namen maken het bewegen pijnlijk. Zijn vrije tijd zit hij op de boot. Het is een miljonairsschip, dat ze alleen konden betalen omdat Annemiek er een baan bij nam en Geert jarenlang beunde waar hij maar kon.

“Ik ben een heel druk mannetje”, zegt Geert. “Ik heb zoveel te doen. Ik kan niet stilzitten. Maar op het water kom ik tot rust. Dan zie ik alles. Dan zie ik elk vogeltje. Vanaf de waterkant is de natuur zo mooi – dat weten mensen niet als ze niet op het water komen. Al die jaren hebben we alleen in Nederland gevaren. Nederland is zo mooi. Ik hou vreselijk veel van dit landje.”