pictures

Hans Verhoeven
" Een grote, mooie fik "

to the pictures / naar de foto's

De Kleuters van 1957.


sterretje Het lijkt of de ene helft van de bevolking van Wijbosch bij Jansen De Wit (de ‘Sok’) werkt of heeft gewerkt, en de andere helft bij de Mars.

De familie van Hans Verhoeven behoort tot de laatste categorie. Van de tien kinderen (van wie Hans de oudste is) hebben er zeven bij Mars in de fabriek gestaan – en nog steeds werken er vijf.

Hans zit er al 33 jaar. Hij begon als inpakker en nu is hij procesoperator. Zelf noemt hij zich pindabakker. In acht meter lange ‘frietpannen’ bakt hij de pinda's die in de M & M's en in de Snickers belanden.

"Ik ben er mee groot gebracht", lacht dochter Wendy (22). Daarom is het extra sneu dat zij tot drie maal toe tevergeefs heeft geprobeerd ook bij de Mars een baan te krijgen. Terwijl zij nota bene de beste papieren (mts procestechniek) daarvoor heeft van de hele familie.

Al twintig jaar besteedt Hans zijn vrije tijd aan de vrijwillige brandweer van Schijndel. In die periode is deze hobby steeds professioneler geworden, verzucht hij. “In het begin oefenden we een uurtje en dan gingen we met zijn allen een pint pakken. Tegenwoordig duren de oefeningen en de lessen drie tot vier uur – en dan is het echt aanpoten.”

Maar hij doet het graag. “Er gaat niets boven een grote mooie fik”, vindt hij. “Hoewel, voor de mensen die het hebben is het natuurlijk niet zo mooi.”

Minder leuk wordt het ook als er slachtoffers zijn. Zoals bij ernstige ongelukken wanneer mensen uit een auto gezaagd moeten worden. “Het ergste is als het kinderen zijn. Of bekenden. Hoe dichterbij, hoe meer ik het me aantrek.”