to the pictures
De mensenjagers van de Duitse grenspolitie

star Roemeense binnendringer aangehouden en geboeid met een plastic strip.

De Duitse grenspolitie bestaat voor een deel uit de vroegere Oost-Duitse VOPO's die de Berlijnse muur en het IJzeren Gordijn bewaakten. In 1996 jagen ze op hun vroegere Oost-Eurpese vrienden. Tienduizenden van deze kameraden proberen de grens overt e komen naar het rijke westen.
Duitsers inwoners bij de grens waarschuwen bereidwillig de politie als ze een verdacht iemand zien lopen. De illegale imigranten worden gearresterd, opgesloten - nadat ze voor de kosten hebben betaald: voedsel, onderdak in de cel en de administrateive kosten.
De Roemenen (jaarlijks worden er meer dan 5000 aan deze grens gearresteerd) moeten ook hun vliegtuigkaartje Berlijn - Boekarest betalen omdat ze per vliegtuig worden teruggezonden.
Iedereen mag 50 Mark (ongeveer 30 Dolar) houden. Op deze manier verliezen velen al het geld dat ze in jaren spaarden. Velen van hen zijn desparaat en maken duidelijk dat ze terug zullen komen om opnieuw te proberen de grens over te steken.
Eerder fotografeerde Den Blankende binnendringers aan de U.S.-Mexicaanse grens. De twee grenzen vergelijeknd zegt Den Blanken dat de gebeurtenissen aan Amerikaanse grens geweldadiger lijken. Er is meer criminaliteit zoals drugssmokkel, berovingen en dergelijke. De US-borderpatol gebruikt geavanceerdere middelen zoals helicopters, infraroodkijkers en vuurwapens.. Aan de Oder-Neisse oever worden zelden schoten gehoord. Toch vallen er ook aandeze grens doden. Door verdinking omdat de twee rivieren gevaarlijker zijn dan ze eruit zien.(© 1997 Rob Ruggenberg). number