naar de fotos / to the pictures
Exodus naar Tenerife
to the pictures / naar de fotos

tekst Rob Ruggenberg
sterretje   Nog iedere dag verbazen toeristen zich als ze 's morgens vroeg uit het raam van hun hotelkamer op Tenerife kijken en zien dat er op het strand ineens wrakken liggen die er de vorige dag niet waren. De exodus van vooral Senegalezen naar de Canarische Eilanden gaat aan de meeste toeristen voorbij, maar het lukt de Spaanse autoriteiten niet geheel om alle sporen daarvan te verbergen.
       De Spanjaarden denken dat de komst van de zwarte armoedzaaiers de toeristen schrik aanjaagt en proberen daarom ze zoveel mogelijk buiten beeld te houden. De aanblik van naderende cayuco's, volgeladen met zieke en uitgedroogde Afrikanen, is een inderdaad een beeld dat de toeristen zal bijblijven.
       In de haven van Los Christianos, tussen de toeristenstranden, brengen de Guardia Civil en de Tenerifiaanse reddingsbrigade de schepen binnen en verleent het Rode Kruis eerste hulp. De meeste migranten zijn letterlijk uitgedroogd, na de tocht die gemiddeld vier tot acht dagen duurde en veel anderen hebben doorligwonden van het opeengepakt op natte planken zitten, zonder bewegingsvrijheid. Als ze aan wal komen vallen ze uitgeput op het asfalt maar ze worden vrijwel onmiddellijk achter grote plastic schermen gebracht, zodat pers en toeristen er zo weinig mogelijk van zien. Pas als de doden en de zwaargewonden zijn afgevoerd en als het Rode Kruis de overlevenden heeft voorzien van jogging pakken en t-shirts, mogen fotografen en cameraploegen opnamen maken. De politie probeert contacten met de pers te verhinderen, maar af en toe lukt het journalisten toch om informatie van ze te krijgen, zoals de bedragen die ze betaald hebben voor de overtocht: gemiddeld 4 miljoen Afrikaanse franks (ongeveer 600, een gemiddeld jaarsalaris in Senegal) en dat er gemiddeld voor vier of vijf dagen eten wordt meegenomen, terwijl de reis vaak veel langer duurt.
       Na deze eerste opvang worden de migranten overgebracht naar detentiecentra, die op verschillende plaatsen zijn ingericht, zoals op binnenplaatsen van politiebureau's. Daar wordt, met hulp van overgevlogen Senegalese politieambtenaren vastgesteld of ze de Senegalese nationaliteit hebben en als dat zo is, worden ze in de dagen daarna per vliegtuig teruggebracht.

Klik hier voor de foto's.
Click here for the pictures.


Home