pictures

metaalfabriek Crometal
to the pictures / naar de fotos

Buenos Aires, cooperatieve bedrijven ontstaan uit bedrijfsbezettingen.

sterretje Al voor de crisis in 2001 waren er fabrieken in ArgentiniŽ die het moeilijk hadden. Zo ook Crometal. De fabriek die is gespecialiseerd in industriŽle stellingen en kasten, had het zwaar. Toch hadden de arbeiders er vertrouwen in dat het goed zou komen. De eigenaar gaf de moed op en wilde de fabriek failliet laten verklaren, maar dit pikten de werknemers niet. Ze namen de fabriek over en bewaakten die met gevaar voor eigen leven. Meerdere malen zijn er schoten gelost en ook het gebruik van molotovcocktails is voorgekomen.
Inmiddels is het rustig bij Crometal. De arbeiders hebben bewezen dat ze heel goed in staat zijn de fabriek te leiden en draaiende te houden. Sterker nog er zit groei in. Begon de coop met 18 leden, inmiddels zijn er meer dan veertig leden en aspirant-leden.
Financieel heeft de coop het moeilijk gehad. Dit kwam met name omdat het niet in staat was grondstoffen aan te schaffen. Ze moesten voor de ene klus betaald krijgen, wilden ze aan de andere klus kunnen beginnen. Dit probleem werd verholpen met diverse leningen van een NGO die micro leningen verstrekt.
Tegenwoordig staat Crometal financieel op eigen benen. De grote fabriekshallen zijn weer gevuld met activiteit. Langzaam maar zeker kan de coop gaan denken aan het aanschaffen van nieuwe machines. Met deze machines kunnen ze dan een nog beter kwalitatief product op de markt brengen.


Index Overzicht