naar de foto's / to the pictures
to the pictures / naar de fotos
Arbeiders-cooperaties in Buenos Aires

tekst Babette Wielenga
sterretje      In 2001 ging het financieel mis in Argentinië. Banken sloten hun deuren. Argentijnen verloren hun spaargeld. Het land liet zich failliet verklaren. Beelden van woedende Argentijnen die banken en overheidsgebouwen bestormden gingen de hele wereld over.
        De explosie van woede was voorstelbaar. Spaartegoeden werden bevroren, terwijl de peso devalueerde. Argentijnen moesten met lede ogen aanzien hoe hun geld steeds minder waard werd zonder dat ze hier wat aan konden doen. Met name de middenklasse werd hard getroffen. Velen verloren het overgrote deel van hun spaargeld. Er was echter meer aan de hand. Sommige arbeiders hadden al maanden geen geld ontvangen van hun werkgevers. Vervolgens werden fabrieken van de een op de andere dag gesloten en stonden ze op straat. Vaak zonder dat ze hier van op de hoogte waren gesteld. Ze kwamen een ochtend nietsvermoedend naar hun werk en vonden het hek dicht geketend met een dikke ketting en grote hangsloten. Dit gebeurde niet bij één fabriek maar bij honderden fabrieken in het hele land.
        De arbeiders lieten het hier niet bij zitten. Ze kwamen in actie. Ze besloten de fabrieken waarin ze hadden gewerkt over te nemen. De machines waren van hun als compensatie voor het loon dat ze nog tegoed hadden. Er werden juridische en politiek wegen bbewandeld om te proberen de fabrieken over te nemen. In sommige gevallen werden de fabrieken bezet, in andere gevallen werden de machines meegenomen naar een andere locatie. De arbeiders vormden coöperaties waarbij de werknemers allemaal stemrecht kregen. Beslissingen werden democratisch genomen. Bazen waren taboe.
        De crisis is inmiddels een geschiedenis, maar de coöperaties bestaan nog steeds en hun aantal groeit nog steeds. Er zijn ongeveer tweehonderd fabrieken die zijn overgenomen door arbeiders, maar deze groep heeft vele anderen geïnspireerd om ook coöperaties op te zetten. De Argentijnse arbeiders hebben laten zien dat ze prima in staat zijn de fabrieken draaiende te houden. Ondanks tegenslagen en ondanks tegenwerking van de vroegere bazen en overheid.

pictures  aardappelchipsfabriek Malvinas Ltda.

pictures   drukkerij Campichuelo.

pictures   hondebottenfabriek Huesitis de Wilde.

pictures   hotel Bauen.

pictures   balonnenfabriek Global.

pictures   metaalbedrijf Crometal.

pictures   glasfabriek Avellaneda.

pictures   schoenenfabriek Cooperativa Unidos por el Calzado.

pictures   overhemdenfabriek Ceres.

pictures   ijzergieterij 3 de Octubre.